Moja mama bila je kraljica brzih, zdravih obroka. Ekspres lonac bio joj je najbolji prijatelj, i sve bi
pripremila ujutro ili večer prije. Ja bih tada dobila precizne upute kad točno treba upaliti ploču,
tako da jelo bude gotovo u pravom trenutku. Kad bi moji došli s posla, lonac bi se skinuo s vatre,
stavio u pletenu košaru i išao s nama u auto – jer smo išli u vikendicu, gdje smo imali nekoliko
kokoši i mali vrt.
Kad bismo stigli, petnaestak minuta kasnije, lonac bi taman bio ‘ispuhao’ i mogli bismo odmah za
stol. Od variva do piletine s krumpirom i paprikom (moj favorit!), graha, gulaša, pa čak i jela
poput jägarschnitzela. Ja bih još samo otrčala po glavicu salate i rajčice iz vrta – i eto ti ručka!
Tako je bilo i s kruhom. Nije ga pekla svaki dan, ali često vikendom. Imala je jednu super metodu
za brzi, gotovo kruh s prirodnim kvasom (sourdough). Svaki put bi ostavila žlicu tijesta u zdjeli,
dodala malo vode i brašna, izmiješala i ostavila sa strane. To bi postala kisela, mjehurićasta masa
kojoj bi kasnije dodala još brašna, vode i soli. Od toga bi ispekla kruh koji nikad, ali baš nikad
nismo smjeli rezati dok je još topao.
Naravno, tata bi to pravilo redovito kršio. Krajiček s maslacem bila mu je najdraža stvar na
svijetu. I uvijek bi zaradio barem jedan mamin pogled – onaj koji sve kaže.
I sad, kako starim, sve više vidim koliko zapravo ličim na nju (što sam prije, naravno, odbijala
priznati). I sve više koristim njezine trikove. Danas imam i ja kokoši, vrt i ekspres lonac – i mislim
da više ne mogu poreći da sam njezina kći. Danas, po prvi put, isprobavam i njezinu brzu metodu
za kruh s prirodnim kvasom (sourdough). Bit će još pokušaja, ali jedno je sigurno: priča se
nastavlja.
Tradicionalna domaća focaccia (s hladnom fermentacijom)
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna (ili pola glatko, pola manitoba)
- 300 ml tople vode
- 1 vrećica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja + dodatno za premazivanje
- Po želji: cherry rajčice, masline, ružmarin, krupna sol
Postupak – standardna verzija (dvostruko dizanje):
- Pomiješaj brašno, kvasac i sol. Dodaj vodu i ulje, mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ glatko
tijesto. - Pokrij zdjelu i ostavi da se tijesto diže 1 do 1,5 sat.
- Premijesi tijesto i prebaci u namašćeni lim. Razvuci ga prstima i ostavi još 30 minuta.
- Prstima napravi udubljenja, dodaj rajčice, masline, ružmarin, pospi krupnom soli i prelij uljem.
- Peci na 200 °C oko 25–30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Postupak – hladna fermentacija (za bogatiji okus):
- Nakon što zamijesiš tijesto, stavi ga u zdjelu, pokrij i ostavi u hladnjaku 8–24 sata.
- Sljedeći dan izvadi, ostavi na sobnoj temperaturi 1–2 sata, premijesi i nastavi od točke 3.
Brza verzija: Focaccia s Ispeci me smjesom
Sastojci:
- 1 pakiranje Ispeci me smjese za Focacciu
- 300 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- Po želji: cherry rajčice, masline, ružmarin, krupna sol
Postupak:
- U zdjeli pomiješaj smjesu, vodu i ulje dok ne dobiješ kompaktno tijesto.
- Odmah prebaci tijesto u namašćeni lim i razvuci ga prstima.
- Pusti da raste u limu oko 1 sat na toplom mjestu.
- Prstima napravi udubljenja, dodaj dodatke po želji i prelij s još maslinovog ulja.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.
- Pusti da se malo ohladi… i uživaj!